Certifikat

Som vi nämner i Del 7 av Den Ultimata BitcoinGuiden är certifikat ett enkelt sätt att få exponering mot bitcoins prisutveckling. Om man håller detta i ett ISK slipper man även eventuell skatt och deklaration vid framtida försäljning. Nedan har vi gjort en jämförelse av de tre mest ägda bitcoincertifikaten som man kan hitta på Avanza och Nordnet. (Senast uppdaterad 2021-11-03)

*En garant är en entitet som garanterar värdet av certifikatet om utfärdaren skulle ha problem att fullgöra sin plikt. Nedan kan du bekräfta vår slutsats i utfärdarnas prospekt. Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.

Bitcoin XBT
Bitcoin Zero
Bitcoin VON

Vilken ska du äga?

Bitcoin ZERO har blivit ett populärt alternativ eftersom de erbjuder ett certifikat utan årsavgift. Man bör dock ta hänsyn till det faktum att det inte står en garant bakom certifikatet samtidigt som produkten är relativt ny. Bitcoin XBT har haft en längre historia och genomgått både en marknadseufori och en depression genom 2017-2019 utan att detta påverkat produkten eller likviditeten för denna. Bitcoin VON har däremot haft problem med att produkten stundvis inte har varit till salu med en hög spread mellan köp och sälj. Med detta underlag i åtanke hoppas vi att du kan ta ett mer grundat beslut som passar din riskprofil.

På Avanza hittar du de olika certifikaten nedan:

Bitcoin XBT

Bitcoin ZERO

Bitcoin VON

På Nordnet hittar du de olika certifikaten nedan:

Bitcoin XBT

Bitcoin ZERO

Bitcoin VON